Om in Nederland het verschil in hoogtes te kunnen bepalen, maken we gebruik van een standaard. Deze standaard is het nulpunt of te wel het normaal Amsterdams Peil genoemd. Maar wist je dat de NAP-hoogte van nul gelijk is van het gemiddelde niveau van het zeewater in de Noordzee is?

Als je bedenkt dat het nul punt gelijk staat aan het gemiddelde punt van het zeewater, dan kun je bedenken dat zonder dijken en deltawerken een groot gedeelte van Nederland onderwater zal staan. Het is zelfs zo dat het laatste punt meer dan zes meter onderwater zou komen te staan. Dit punt is gelegen nabij Nieuwerkerk aan den IJssel, met een niveau van 6,78 meter onder NAP.

Nederland in de problemen zonder dijken en delta werken

Je kunt dus rustig zeggen dat veel Nederlanders in de problemen komen als de dijken en delta werken het begeven. Gelukkig staat Nederland juist bekend om deze werken, Nederlandse bedrijven worden zelfs voor deze kennis ingehuurd van over de gehele wereld. Maar wat nu als het wel mis zou gaan? Of dat de zeespiegel ineens een heel stuk gaat stijgen? Is jouw woning dan nog wel droog op de begane grond? Wil je weten hoe hoog of juist hoe laag jouw woning is gelegen? Kijk dan eens op deze pagina van Rijkswaterstaat. Daar kun je exact bekijken hoe hoog het bij jou in de buurt is vergeleken met het huidige Normaal Amsterdams Peil.